«Ні про які праворадикальні погляди не йдеться». Гончарук пояснив візит на концерт «Сокири Перуна»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
«Ні про які праворадикальні погляди не йдеться». Гончарук пояснив візит на концерт «Сокири Перуна»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що не слухав пісні гурту «Сокира Перуна» і не підтримує політичні погляди його учасників. Про це глава уряду заявив на брифінгу, відповідаючи на питання журналістів.

«На цей захід мене запросило співтовариство ветеранів. Я вважаю, що ветерани — це люди, які дуже багато зробили для нашої країни, тому я, безумовно, прийняв це запрошення з поваги до цих людей. Наскільки я знаю, на цьому заході було багато різних груп, багато різних людей. Це не був концерт якоїсь однієї групи, на який я спеціально пішов, тому що я фанат. Це не так», — заявив Гончарук.

«Я вважаю, що є багато людей, які використовують різні приводи для того, щоб розколоти українське суспільство. Вони можуть з будь-кого зробити фашиста, нациста, і для цього їм не потрібно багато клопоту. Ні про які право- чи ліворадикальні погляди у моєму випадку точно не йдеться», — додав премʼєр.

Що сталося?

У ніч на 14 жовтня премʼєр-міністр Олексій Гончарук відвідав благодійну вечірку, організовану з нагоди Дня захисника України в Docker Pub. Про це повідомила міністр у справах ветеранів Оксана Коляда у Facebook.

Глава Першого добровольчого мобільного госпіталю імені Миколи Пирогова Геннадій Друженко прокоментував візит Гончарука на благодійну вечірку, організовану з нагоди Дня захисника України в Docker Pub у ніч на 14 жовтня, де виступала «Сокира Перуна», яку називають «групою скінхедів».

Хто такі «Сокира Перуна»?

Група утворилася в Києві в 1998 році, позиціонувала свій стиль як український White Power Rock. Спочатку основна частина текстів колективу була присвячена білій расі і героїчним «досягненням» солдатів гітлерівської Німеччини. Така концепція була навіяна рухом RAC («Рок проти комунізму»), але через деякий час група змінила свій формат у бік українського націоналізму і традиціоналізму. Причиною послужила війна на Донбасі і агресія Росії. На даний момент в текстах групи основну роль відіграють українські військові та воля народу до боротьби за Україну.

Лідер групи Арсеній Білодуб (справжнє імʼя Арсеній Клімачев) балотувався на позачергових вибори в Раду 21 липня за списком від Всеукраїнського обʼєднання «Свобода» під номером 18.

Групі й самому Клімачеву дорікають через радикальні тексти та стилістику проведення концертів (виступ у київському клубі «Бінго», на якому деякі з відвідувачів «зігували»). Зокрема, Українська Гельсінська група заявляла, що тексти групи сприяють розпалюванню міжнаціональної ненависті, пропагують ідеї нацизму й антисемітизму.

Також представники організацій не раз повʼязували «Сокиру Перуна» зі спецполком Нацгвардії «Азов», у лавах якого багато представників ультрас і правих рухів, які брали участь у нападах на ромів, ЛГБТ-марші та бійках з представниками антифашистських рухів.