В Австралії триває гонка машин на сонячних батареях. Навіщо її проводять і як це виглядає?

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
В Австралії триває гонка машин на сонячних батареях. Навіщо її проводять і як це виглядає?

Mark Evans / Getty Images for SATC

В Австралії проходить автомобільна гонка Bridgestone World Solar Challenge. Учасники з Німеччини, Японії, США, Швеції, Чилі та інших країн (усього 44 команди) змагаються у трьох номінаціях — Challenger, Cruiser і Adventure. Поки в категорії Challenger лідирує нідерландська команда Vattenfall Solar Team, а на другому місці тримається Agoria Solar Team з Бельгії, повідомляє сайт організаторів.

Кожна з команд складається зі студентів провідних технологічних університетів усього світу, які мають спорудити гоночну машину на сонячних батареях розміром не більш ніж 6 квадратних метрів. Команди перетинають усю Австралію від міста Дарвін на півночі країни до Аделаїди на півдні.

Mark Evans / Getty Images for SATC

Відповідно до проходження гонщиками контрольних пунктів документують час і швидкість пересування. Журі оцінює швидкість, ефективність сонячних батарей, кількість штрафних очок.

Mark Evans / Getty Images for SATC

Деякі команди готувалися до змагань два роки, проте вже 18 жовтня гонка закінчиться. Наразі це 15-та гонка такого типу. Організатори Bridgestone World Solar Challenge вважають, що такі змагання можуть сприяти розробці екологічно чистих машин, оскільки для перемоги учасники безперервно конкурують в ефективності сонячних двигунів.

Змагання почали проводити в 1987 році, через 5 років після того, як винахідники Ганс Толструп і Ларрі Перкінс вирішили здивувати громадськість і перетнути Австралію з півночі за південь на автомобілі Quiet Achiever з сонячними батареями, і їм це вдалося. Такі автомобілі можуть розганятися до 90 км/год (на більш вигідних ділянках шляху до 135 км/год), а потужність їхнього двигуна вимірюють 2—3 кінськими силами.