Закон про право НАБУ та ДБР на прослуховування набув чинності

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Закон, який наділяє Національне антикорупційне бюро та Державне бюро розслідувань правом на прослуховування, набув чинності.

Документ був опублікований в «Голосі України» 16 жовтня і, згідно з його текстом, набуває чинності наступного дня після публікації.

Закон вносить зміни до ст. 263 Кримінального процесуального кодексу (КПК), згідно з якими НАБУ та ДБР будуть уповноважені знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж, що фактично є правом на прослуховування.

На етапі першого і другого читань законопроєкт містив зміни в закон про статус народного депутата, за якими обшук чи огляд особистих речей, транспорту, житла, службового приміщення народних депутатів дозволявся тільки за санкцією генерального прокурора, а не Ради як зараз. Але при фінальному голосуванні від них відмовилися.

Закон також змінює так звану «поправку Лозового» щодо строків проведення досудового розслідування, призначення та проведення експертизи. Він дозволяє проводити експертизу у кримінальних провадженнях не тільки в державних спеціалізованих установах.

Разом з тим нардепи відмовилися міняти ст. 219 КПК щодо термінів досудового розслідування. Рада вирішила не скасовувати тимчасові обмеження на досудове розслідування, встановлені між моментом внесення відомостей до Єдиного державного реєстру (ЄРДР) і врученням особі повідомлення про підозру. Крім того, у підозрюваних зʼявиться право оскаржити повідомлення про підозру в кримінальному провадженні.