У Німеччині починається суд на охоронцем концтабору Штуттгоф. Його звинувачують у вбивстві понад 5 тис. вʼязнів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Німеччині розпочинається судовий процес проти колишнього охоронця концтабору Штуттгоф на півночі Польщі, пише ВВС.

93-річного Бруно Дея звинувачують у причетності до вбивства 5 230 увʼязнених з 1944 до 1945 року. Сам Дей зізнався, що служив у концтаборі і знав про звірства, які чинять у ньому. При цьому він заперечує свою причетність до злочинів.

Слухання будуть обмежені двогодинними сесіями не більше від двох разів на тиждень через поганий стану здоровʼя Дея. Звинувачення стверджує, що Дей, якому на момент початку служби було 17 років, вбив 5 тис. осіб «створюючи і підтримуючи ворожі умови», 200 — отруїв газом і 30 людей убив, використовуючи Genickschussanlage — пристрій для страт жертв пострілом у потилицю.

Оскільки йому на той момент не виповнився 21 рік, Дей постане перед судом у справах неповнолітніх. Прокуратура порушила справу проти нього тільки в 2016 році, після того, як слідчі виявили одяг нацистських загонів охорони СС із його імʼям і записи про Дея в архіві Штуттгофа.

Концтабір Штуттгоф

Перший нацистський концентраційний табір за межами Німеччини. Створений у 1939 році на території окупованої Третім рейхом Польщі поблизу села Штуттгоф, на схід від Гданська. За роки війни в цей табір потрапили близько 110 тис. вʼязнів, з яких близько 65 тисяч загинули. Крім медичних експериментів, відомий виробництвом мила з людських тіл. Штуттгоф звільнили останнім із усіх концтаборів.