У Польщі другий день протестують за право отримання сексуальної освіти. У чому справа?

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
У Польщі другий день протестують за право отримання сексуальної освіти. У чому справа?

Omar Marques / Getty Images

У Польщі другий день тривають протести з вимогою відмовитися від поправки в закон «Проти педофілії», який фактично забороняє сексуальну освіту молоді в країні, повідомляє агентство E-Legnickie.

У четвер, 17 жовтня, десятки людей вийшли з протестом до центру Легніці. Активісти зібралися, щоб продемонструвати свою незгоду на заборону сексуальної освіти в країні та підтримати вчорашні протести, які охопили всю Польщу.

«Всюди в Польщі сьогодні будуть демонстрації, люди вийдуть на вулицю і протестуватимуть проти цієї дурниці. Ми теж приєднуємося, наголошуючи: “Стоп, тьма”. Ми попросили протестувальників принести ліхтарики, щоб просвітити невігластво, якому вони служать, штовхаючи нас до середньовіччя», — заявила співорганізатор протесту Катаржина Одровська.

Після цих слів протестувальники дістали ліхтарики і телефони і, «просвіщаючи темряву», скандували: «Легніца вільна від дурості», «Гроші для шкіл, а не церков», «Ми хочемо лікарів, а не місіонерів», «Освіта — основа, ваше право — спільна справа».

Про що йдеться?

15 жовтня в Сеймі пройшов перше читання законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, який посилює покарання за «схиляння або заохочення неповнолітніх до сексуальної активності». За новими правками, за це передбачається до 5 років позбавлення волі. Однак правозахисники побоюються, що під заборону потраплять уроки сексуальної освіти, а також поширення в школах інформації про протизаплідні засоби. Депутати «Громадянської коаліції» запропонували відмовитися від закону, однак більшість проголосувала за продовження роботи над проєктом. Зараз закон перебуває на опрацюванні в профільному комітеті.

Як відреагували у Польщі?

16 жовтня на вулиці Варшави, Кракова, Гданська, Вроцлава, Познані та інших великих міст вийшли сотні людей. Протести організувала група «Жіночий страйк», її голова Марта Лемпарт під час акції заявила, що ситуація нагадує 2016 рік, коли депутати Сейму намагалися ухвалити закон проти абортів.

  • У неділю, 13 жовтня, у Польщі пройшли парламентські вибори. На них виграла партія «Право і справедливість» (PiS), отримавши 235 мандатів із 460. Примітно, що партія будувала свою передвиборчу агітацію на гомофобній, націоналістичній і консервативній риториці. Участь у виборах взяла і українка Мирослава Керик, відома в Польщі як громадський діяч. Вона балотується від сили «Громадянська коаліція».