Апеляційний суд залишив під вартою екснардепа Пашинського

Автори:
Костя Андрейковець, Олег Панфілович
Дата:

Апеляційний суд Києва залишив під вартою екснардепа Сергія Пашинського, якого раніше заарештували на два місяці за підозрою у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень мешканцю Київської області Вʼячеславу Хімікусу.

Таким чином, Пашинський залишиться в СІЗО до 4 грудня. Засідання суду тривало два дні. Підтримати екснардепа прийшли колишній спікер Ради Андрій Парубій, нардеп Микола Княжицький, екснардепи Тетяна Чорновіл, Андрій Тетерук та колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов. Загалом 14 чинних і колишніх чиновників просили суд віддати екснардепа на поруки.

У відповідь на питання кореспондента theБабеля чи має Пашинський додаткову охорону у СІЗО, той відповів: «Захист забороняє мені це коментувати, але я ввжажаю, що небезпека моєму життю існує».

Під час судового процесу захист Пашинського наполягав, що справу про арешт їхнього підзахисного мав би розглядати не Печерський суд столиці, а Шевченківський, оскільки Державне бюро розслідувань розташоване саме в тому районі.

  • 31 грудня 2016 року на трасі в одному із сіл Київської області стався словесний конфлікт між народним депутатом Пашинським та місцевим мешканцем Вʼячеславом Хімікусом. Останній в результаті отримав кульове поранення ноги. Під час розслідування нардеп стверджував, що це був самозахист, оскільки Хімікус нібито вдарив його по голові пляшкою. За версією пораненого, зброю депутат застосував невиправдано. Після двох років розслідування потерпілий Хімікус сам став підозрюваним. У листопаді 2018 року поліція оголосила йому підозру в хуліганстві в цій справі, а Пашинському повернули його пістолет.
  • 4 жовтня Пашинському повідомили про підозру в заподіянні тілесних ушкоджень за ст. 121 КК. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.
  • 7 жовтня Печерський районний суд заарештував Пашинського на два місяці — до 4 грудня.
  • 17 жовтня генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що Пашинський може стати фігурантом ще трьох кримінальних проваджень.