«Схеми»: Компанія російського олігарха видобуває в Україні кварцит для потреб російської оборонки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Дочірня компанія холдингу російського олігарха та друга президента РФ Володимира Путіна Олега Дерипаски видобуває в Україні кварцит, який вивозить до Росії для потреб російських військових. Про це йдеться у розслідуванні проєкту «Схеми: Корупція в деталях».

Йдеться про кіпрську компанію United Company Rusal Silicon Limited, яка є «дочкою» холдингу Rusal. Компанія з 2011 року є власником «Глухівського кар’єру кварцитів», де видобувається кварцит.

Журналісти нагадують, що Дерипаска та його Rusal з травня 2018 року перебуває під санкціями РНБО. Проте видобуток кварциту здійснюються через кіпрську компанію, яка під санкції не потрапила. Вагони з кварцитом оформлюють на митному пункті, розташованому на межі території підприємства. Для цього на кар’єр приїжджає працівник митниці.

Зазначається, що щотижня на російські заводи відправляють сотні тонн кварциту, що становить майже весь обсяг видобутку за рік. Натомість українським підприємствам кар’єр продає лише невеликі об’єми, здебільшого дрібний щебінь.

У 2018 році український кварцит купили два російські підприємства, одне з яких — «Кремний-Урал» — належить Дерипасці. Близько половини видобутих кварцитів відправлено на Новолипецький металургійний комбінат іншого російского олігарха — Володимира Лісіна.

У компанії «Кремний-Урал» підтвердили співавторам розслідування з Росії, що є учасниками програм державного оборонного замовлення РФ. Зокрема, одним із «клієнтів» компанії є Конструкторське бюро приладобудування імені Шипунова — одна з провідних організацій оборонного комплексу Росії. Бюро підкреслює, що розробило і поставило на серійне виробництво для озброєння армії Росії понад 150 зразків озброєння і військової високоточної техніки.

  • Дерипаска опинився в списку росіян, проти яких у квітні 2018 року Мінфін США запровадив санкції. Під їхню дію потрапили і підконтрольні бізнесменові компанії, зокрема Rusal — єдиний виробник первинного алюмінію в РФ. Санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.
  • У грудні минулого року Міністерство фінансів США оголосило Конгресу, що вирішило зняти санкції з компаній Дерипаски En+, UC Rusal і ВАТ «Евросибэнерго».
  • Компанія Rusal, яка належить Дерипасці, збирається побудувати алюмінієвий завод у штаті Кентуккі (США).