Фармакологічні компанії у США погодилися виплатити $50 млрд за позовами через «опіоїдну епідемію»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Низка виробників і продавців ліків у США погодилися виплатити близько $50 млрд для врегулювання позовів, повʼязаних з «опіоїдною епідемією», пише Reuters.

Проти компаній було подано понад 2,6 тис. позовів з вимогами компенсацій. Три найбільші продавці ліків у США — компанії McKesson, AmerisourceBergen і Cardinal Health — запропонували виплатити $18 млрд протягом 18 років, а виробник препаратів Johnson & Johnson — $4 млрд.

Компанія-виробник Teva готова компенсувати шкоду своїми ліками на $15 млрд і надати послуги з їхнього розподілу вартістю в $1 млрд. Таким чином, загальний обсяг компенсації від Teva становитиме $28 млрд.

Переговори з фармкомпаніями ведуть прокурори штатів Техас, Теннессі, Північна Кароліна і Пенсільванія. Виробники і продавці ліків повинні були стати відповідачами в судовому процесі, який має розпочатися 21 жовтня у Федеральному суді Клівленда.

Що таке опіоїдна криза?

Масове вживання рецептурних знеболювальних препаратів, які викликають залежність і можуть призвести до смерті, у США почалося в 1990-х. За оцінками медичного видання STAT, протягом наступних 10 років від передозування опіоїдами можуть померти близько пів мільйона американців. За оцінкою Управління з боротьби з наркотиками Мінʼюсту США, від передозувань щодня гинуть близько 150 американців. А рівень смертності від вживання синтетичних опіатів в Америці вдвічі вищий, ніж від вогнепальної зброї та дорожньо-транспортних пригод. У 2017 році Дональд Трамп доручив створити комісію з боротьби з опіоїдною кризою, вжити заходів з надання допомоги наркозалежним і завадити поширенню наркотиків цієї групи на чорному ринку.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань США, у період з 1999 по 2017 рік у країні від опіоїдної залежності загинули близько 400 тис. осіб.