Повноваження членів Нацагентства із запобігання корупції припинені. Нового главу мають обрати до 18 грудня

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Повноваження членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) достроково припинені згідно із законом про забезпечення ефективності інституціонального механізму запобігання корупції, повідомляють Українські новини.

Закон опублікували в газеті «Голос України» 17 жовтня, він набуває чинності наступного дня, тобто в пʼятницю, 18 жовтня.

Згідно з ним, повноваження чинних членів НАЗК достроково припиняються, а Кабінет міністрів протягом 2 місяців зобовʼязаний провести конкурс і призначити нового главу агентства. Таким чином, новий глава НАЗК має бути призначений до 18 грудня.

Також проводиться реорганізація структури агентства і запроваджується одноосібне управління органом замість колективного. Главу НАЗК обере конкурсна комісія з 6 членів, трьох з яких призначає уряд, а ще трьох пропонують міжнародні донори України. Глава агентства призначається строком на 4 роки і не може бути переобраний.

Крім того, глава НАЗК отримує право призначати собі трьох заступників і звільняти їх. Закон вдвічі підвищує зарплату керівника агентства — з 19,5 прожиткового мінімуму до 40 (77,4 тис. грн станом на жовтень 2019 року).

Закон також розсекречує електронні декларації керівників Служби безпеки України та інших розвідувальних органів, яких призначає президент.