Реєстратор офшорних компаній в Панамі подав до суду на Netflix. Сервіс зняв фільм про Panama Papers

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Панамська компанія-реєстратор офшорних компаній Mossack Fonseca, яка опинилася в центрі скандалу з «панамськими документами» (Panama Papers), подала до суду на стримінговий сервіс Netflix за створення фільму «Пральня», пише The Guardian.

Компанія стверджує, що зображена у фільмі як «група безжальних безтурботних юристів, які займаються відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків, хабарництвом та іншими злочинами». Mossack Fonseca вимагає в американському суді заборонити випуск фільму.

У відповідь Netflix звинуватив компанію в обмеженні свободи слова. У поясненнях, наданих в окружний суд Коннектикуту, сервіс пояснив, що, попри реальність персонажів, фільм є «вигаданою комедійною розповіддю про мораль системи, яка заохочує зловживання».

«Хоча фільм цікавий і переважно комедійний, він покликаний привернути увагу до зловживань з боку офшорних корпорацій та податкових притулків», — йдеться у поясненнях Netflix. Сервіс також підкреслив, що репутація Mossack Fonseca була заплямована задовго до створення фільму про неї. 17 жовтня позов передали з суду Коннектикуту в штат Каліфорнія. Фільм повинен зʼявитися на Netflix 18 жовтня.

Фільм «Пральня»

Картина Стівена Содерберга, в якій зіграли зокрема Меріл Стріп, Антоніо Бандерас і Гарі Олдмен. В основі картини лежить книга журналіста Джека Бернштейна, присвячена «панамському скандалу» — справі про витік 11,5 млн секретних документів, що розкривають найбільші операції з відмивання грошей, до яких виявилися причетними високопосадовці, світові політичні лідери, спортсмени та громадські діячі.

Що таке Panama Papers?

Це неформальна назва витоку конфіденційних документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, які стосувалися створення офшорів для ухилення від сплати податків. Документи отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung у 2015 році від анонімного джерела. Протягом року група міжнародних журналістів досліджувала дані.

Серед тих, хто фігурує в документах, — експрезидент України Петро Порошенко, президенти Аргентини та ОАЕ, премʼєр-міністр Ісландії Давид Сігмюндюр і король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд.