У Києві на Майдані демонтували незаконну мансарду на будівлі 1952 року

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

У центрі Києва комунальні служби демонтували надбудову на історичній будівлі 1952 року за адресою вул. Софіївська, 1. Про це у Facebook повідомив радник мера Києва Максим Бахматов.

«Незаконну надбудову на будинку в центрі столиці почали демонтувати. Кілька днів там працював «Київблагоустрій» за підтримки поліції. Жодних дозвільних документів на спорудження на даху цього «страшка» ніхто не видавав — ні місто, ні держава. Посилання на реконструкцію квартири у 2004 році критики не витримує, тому що вже після реконструкції — 02.09.2004 — обʼєкт ввели в експлуатацію, про що є відповідний акт. Геометричних параметрів даху будинку на вул. Софіївській, 1 не міняли. На подібні зміни потрібно отримувати дозволи. Демонтаж відбувається, щоб не допустити виникнення надзвичайної ситуації», — написав Бахматов.

За його словами, КМДА проводить інвентаризацію обʼєктів із надбудовами та прибудовами. «Якщо прибудова/надбудова не порушує конструктивних характеристик будівлі та не порушує законодавство (зокрема про охорону культурної спадщини) — власник отримає штраф і буде зобовʼязаний оформити необхідну документацію», — додав радник Кличка.

Про що йдеться?

Про появу незаконної надбудови на даху будівлі на Майдані Незалежності повідомив колишній народний депутат Борислав Береза. «На Майдані, на найбільш помітному будинку хтось вирішив трохи розширити свою квартиру. Зайві 10 кв. м у самому центрі ніколи не завадять. По-хорошому, туди має приїхати якась інстанція, виписати штраф і змусити розібрати прибудову. Але це так за кордоном роблять, а в нас, може, у власника все і вийде. Можна буде здавати подобово іноземцям», – написав Береза у Facebook.

Фото надбудови опублікували й інші користувачі соцмереж, зокрема депутат Київради Ілля Сагайдак. На скандал відреагував премʼєр-міністр Олексій Гончарук. Він повідомив, що 15 жовтня провів нараду з приводу незаконної надбудови за участі Віталія Кличка та в. о. голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександра Строкача. «Якщо ми не готові зараз знести цю шпаківню на Майдані, то про яке комплексне вирішення проблеми недобудов по всій країні може йти мова?» — заявив премʼєр.

Журналістам «ТСН» вдалося розшукати власницю надбудови і поговорити з нею. Жінка заявила, що всі документи на прибудову мансарди у неї є, більш того вона планувала зробити таку ж прибудову на даху з іншого боку будинку.