Африканські футболісти звинуватили «Олімпік» з Кропивницького у шахрайстві. Тренер каже, що вони хочуть статус біженців

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Африканська команда футболістів заявила, що два роки безкоштовно грала за кропивницький футбольний клуб «Олімпік», хоча їм нібито обіцяли гроші. Тренер команди Юрій Кевліч стверджує, що грошей африканцям ніхто й не обіцяв, адже вони потрапили в аматорський клуб, а скарга на шахрайство — спроба залишитися в Україні.

Що стверджують футболісти?

Як повідомляє ВВС, спортсмени з Гани, Гамбії, Буркіна-Фасо, Нігерії та Кот-дʼІвуару в складі близько 30 чоловік прибули в Україну за посередництва довіреної особи в Африці, яка стверджувала, що тут спортсмени знайдуть «шлях до слави». Молоді люди, з яких тільки один говорить англійською, показали журналістам видання контракти, у яких їм обіцяли зарплату від 3,2 до 4,2 тис. грн на місяць, оплату харчування та проживання.

«Один менеджер в Африці, якому ми довіряли, дав нам контакти. Історії різні, але всі почали спілкування з представниками клубу через Facebook. Нам надсилали фото клубу, фото стадіону «Зірка». Ми вірили, тому що бачили на Facebook, що останні два роки команда «Зірка» грала дуже добре. Нам говорили, що будуть платити, годувати, а якщо ми себе добре покажемо, то згодом зможемо потрапити у великий клуб Німеччини чи Польщі», — розповів один із футболістів Стів Нчо Ковассі.

Футболістів направили в ФК «Олімпік», який виявився аматорським. Деякі з африканців грають у ньому вже два роки, деякі кілька місяців. Перед кожними змаганнями у них нібито брали $1 тис., $300 — на оформлення документів і тимчасове проживання, а $700 — на їжу та кімнату. При цьому, щомісяця у футболістів вимагали $200.

Ще один футболіст розповів, що склад команди постійно змінюється, під іменами старих гравців виходять на поле нові. Тренерський склад, за його словами, відмовляється забезпечувати медичну допомогу гравцям. Футболіст заявив, що на одному з тренувань отримав травму коліна і звернувся до лікаря. Після цього він звʼязався з тренером, але той від нього «відхрестився» і погрожував відправити додому.

Що говорять в «Олімпіку»?

Тренер команди Юрій Кевліч у коментарі tһеБабелю заявив, що грошей футболістам ніхто не обіцяв, харчуванням і житлом їх забезпечували, відповідно з договором, на час змагань. Він наполягає на тому, що спортсмени звернулися до журналістів, щоб отримати статус біженців.

«Вони можуть розповідати все що завгодно, так, як вони це уявляють. Ми аматорський клуб, не збиралися нікому платити зарплату, і нікому не платимо зарплату. Не треба видавати бажане за дійсне. Аматорський клуб не виплачує зарплати. Вони думали, що їм тут нададуть мільйонні контракти, як у «Манчестер Юнайтед», — сказав Кевліч.

Він також додав, що аматорський клуб у принципі не зобовʼязаний надавати гравцям харчування та житло.

«Ми їм надали форму, екіпіровку, яких вони навіть не заслуговують. На виїздах ми їх годували, їм подобалося. А те, що вони зараз себе представляють жертвами й хочуть отримати статус біженця, так це теж дурневі зрозуміло, але у них це просто не вийде. А те, що вони слабкого рівня футболісти, чому вони не говорять про це?» — заявив тренер.

Яка реакція Асоціації аматорського футболу України?

В Асоціації кажуть, що аматорський футбольний клуб справді не має забезпечувати іноземців зарплатою і житлом на постійній основі, але повинен безкоштовно надавати транспорт, харчування та житло на час змагань.

«Аматорський футбол не передбачає виплат гонорарів. Усе, що команда може робити законно — це надати транспорт на змагання, стадіон, забезпечити харчуванням», — повідомили у футбольній спілці.

У міграційній службі Кіровоградської області повідомляють, що члени команди перебувають в Україні законно — посвідку на проживання їм видали на основі трудового договору з футбольним клубом. Зараз близько 30 спортсменів звернулися із заявою в місцеве відділення поліції і збираються повідомляти про ситуацію в консульства своїх країн.