Суд заарештував Гладковського на два місяці із заставою у 10 млн грн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому першому заступникові секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олегу Гладковському і заарештував його на два місяці із заставою у 10 млн грн.

Таке рішення виніс суддя ВАКС Тимур Хамзін.

Колишнього чиновника підозрюють у зловживанні службовим становищем і недекларуванні доходів (ч. 2 ст. 364 і ст. 366-1). За даними слідства, Гладковський під час роботи в РНБО включив у держзамовлення автомобілі МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами, які були закуплені у дочірнього підприємства «Богдан Моторс», і завдав збитків на суму 10,62 млн грн. Також йому закидають те, що він не зазначив у декларації доходи дружини (у 2016 році — $ 54 тис., у 2017 році — $63 тис., в 2018 році — $47,5 тис.).

Детективи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро просили заарештувати Гладковського із заставою у 10 млн гривень.

Адвокати Гладковського заявили, що затримання їх підзахисного було незаконним. Прокурори пояснили, що підставою стала інформація про наявність у нього майна за кордоном і грошей в офшорах. Прокурор САП Юрій Олефір додав, що була інформація про плани Гладковського переховуватися від кримінальної відповідальності за кордоном.

Захист просив відпустити його на поруки. Перший поручитель — нардеп від «Європейської солідарності» Максим Саврасов, другий — також депутат від «ЄС» Ростислав Павленко, третій — Андрій Серебрянський, який ішов у Раду за списком «ЄС», але не пройшов.

Захист Гладковського наполягає на тому, щоб обрати запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

«Ми вважаємо, що такий запобіжний захід, як особиста порука, повністю забезпечить належну процесуальну поведінку. Перед цим сторона звинувачення зазначила, що штраф занадто маленький. У випадку, якщо пан Гладковський не виконуватиме покладені на нього обовʼязки, штраф у 40 тис. грн занадто маленький і не можна порівняти зі шкодою. Це не ми писали КПК, і не сторона звинувачення. Інших випадків немає. Кодексом визначено, що у разі, якщо особа ухиляється — штраф 40 тис. грн», — зазначила представниця захисту.

Згідно з рішенням суду, Гладковського залишать під вартою на 2 місяці (до 15 грудня) з можливістю внесення застави в розмірі 10 млн 623 тис. грн. У разі внесення коштів, підозрюваний буде носити електронний браслет.