Іспанія відмовилася від переговорів з каталонськими протестувальниками

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Влада Іспанії відхилила пропозицію про переговори, яку висунули представники протестувальників з автономного регіону Каталонії. Виконуючий обовʼязки голови іспанського уряду Педро Санчес заявив, що спершу голова кабміну Каталонії Кім Торра має виступити із засудженням заворушень, повідомляє Deutsche Welle.

Як передають місцеві ЗМІ, ввечері 19 жовтня мітингувальники продовжили зводити барикади в Барселоні. У кількох місцях загородження охопив вогонь, на місці довелося працювати пожежникам. Загалом акція і демонстрація біля будівлі Верховного суду в Барселоні зібрали близько 6 тис. осіб.

«Таке не може тривати далі. Барселона не заслуговує на це», — сказала мер міста Ада Колау, закликавши жителів до спокою.

18 жовтня в Каталонії почався загальний страйк на знак протесту проти тюремних вироків, винесених Верховним судом у Мадриді девʼятьом лідерам каталонських сепаратистів. Їх засудили до термінів позбавлення волі до 13 років за проведення незаконного референдуму про незалежність Каталонії від Іспанії 1 жовтня 2017 року.

  • У Каталонії під час зіткнень поліції з активістами 19 жовтня постраждали 182 людини. Поліція була змушена вперше застосувати автомобіль з водометом, який закупили ще в 1994 році, щоб розігнати пʼятничний мітинг. Його використовували, щоб прорвати споруджені активістами барикади.
  • Понад 600 тисяч людей, які підтримують відділення Каталонії від Іспанії, зібралися на мітинг у Барселоні в Національний день автономії 11 вересня.
  • Напередодні в Барселоні поновилися масові протести, які переросли в численні заворушення. Учасники акцій перекрили вулиці, звалили на купу сміття й підпалили його. Поліція заарештувала 11 осіб. Через загальний страйк скасовано 42 авіарейси.