Зеленський призначив Апаршина головою «департаменту оборони» в Офісі президента

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Іван Апаршин очолив Директорат з питань національної безпеки і оборони Офісу президента. Про це Апаршин розповів theБабелю.

«Так, це правда, мене призначили 18 жовтня», — сказав Апаршин.

Пізніше на сайті глави держави зʼявилося повідомлення про призначення. У ньому також йдеться про те, що другим кандидатом на посаду був головний консультант Головного департаменту з питань діяльності правоохоронних органів та протидії корупції Андрій Чернявський.

У 2007 році, коли посаду міністра оборони обіймав Анатолій Гриценко, Апаршин був призначений головою інспекції в Міністерстві оборони, а потім — помічником Гриценка з організаційно-аналітичного забезпечення.

Далі він працював першим заступником голови Управління оборонно-мобілізаційної роботи. У 2010—2011 роках, коли президентом був Віктор Янукович, Апаршин обіймав посаду начальника Управління оборонної політики і політики безпеки, а з 2011 по 2014 був заступником директора Департаменту фахової експертизи та начальником Управління експертизи у сфері безпеки і оборони Секретаріату Кабінету Міністрів України.

  • На посаді радника Зеленського Іван Апаршин заявляв, що військові на передовій мають отримувати не менш ніж тисячу євро зарплати (за нинішнім курсом — близько 30 тис. грн), а полковники — 2,5 тисячі євро (близько 75 тис. грн).
  • Раніше, під час зʼїзду партії «Громадянська позиція», голова політсили Анатолій Гриценко заявив, що саме Апаршин буде відповідальним за військові і оборонні питання в АП. При цьому він зазначив, що Апаршин залишається членом команди «Громадянської позиції».
  • Наприкінці квітня Апаршин представив військову доктрину. Зокрема, обіцяють створити обʼєднане керівництво силами оборони у відповідності до стандартів НАТО. Планується прискорити переведення системи органів військового управління на J-, G - і S-структури. Також пропонується розділити посади голови Генерального штабу та Головнокомандувача Збройними силами України. У пріоритеті — засоби розвідки, протиповітряної оборони (ППО), звʼязку та радіоелектронної боротьби (РЕБ).