У Конгресі США вимагають визнати полк «Азов» терористичною організацією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Члени палати представників США (40 конгресменів) підписали звернення до Держсекретаря США Майкла Помпео з вимогою внести спецполк Нацгвардії «Азов» до списку терористичних організацій.

Про це пише «Голос Америки».

Автор звернення, конгресмен від штату Нью-Йорк Макс Роуз повʼязує полк «Азов» із 28-річним австралійцем Брентоном Таррантом, який влаштував стрілянину в мечеті новозеландського міста Крайстчерч.

«У своєму маніфесті стрілець згадував, що тренувався разом із батальйоном «Азов» в Україні та постійно носив повʼязаний з ним символ. Обидва стрільці в містах Повей (Каліфорнія) та Ель-Пасо (Техас) казали, що на них прямо вплинув теракт у Крайстчерчі. Зв’язок між «Азовом» і терактами в Америці очевидний», — написав Роуз у зверненні.

Також він стверджує, що «Азов» радикалізує американських громадян.

«Батальйон «Азов» є відомою ультранаціоналістичною міліцейською організацією в Україні, яка відкрито запрошує неонацистів у свої лави [...]. У відносно короткій історії цієї групи ООН зафіксувала порушення прав людини та випадки тортур. Попри ці факти, згідно з даними ФБР, «Азов» рекрутує, радикалізує і тренує американських громадян протягом років», — зазначив він.

До списку іноземних терористичних організацій, куди вимагають включити «Азов», входять «Аль-Каїда», «Хамас», «Хезболла», «Боко Харам», «Ісламська держава» та інші. У списку також ІРА (Ірландська республіканська армія) і ЕТА (баскська організація сепаратистів, що виступае за незалежність регіону від Іспанії). Крім «Азова», Роуз просить внести до списку організації Nordic Resistance Movement («Нордичний рух опору») зі Швеції і National Action («Національна дія») з Великої Британії.