Мінкульт може припинити фінансування хору Верьовки після скандального виступу в шоу «Вечірній квартал»

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Мінкульт може припинити фінансування хору Верьовки після скандального виступу в шоу «Вечірній квартал»

Горлушко Вальдемар / УНІАН

Заступник міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк запропонувала припинити фінансувати хор Верьовки після скандалу з їхнім виступом на концерті «Вечірнього кварталу». Про це Подоляк написала у себе в Facebook.

«Якщо держава повернеться з фінансовою підтримкою «до джерел» (нематеріальної культурної спадщини, так сказати) — до відтворення і вивчення фольклорних форм (чим зараз займаються, наприклад, «Божичі», «Гуртоправці», «Гуляйгород», «Древо» і багато інших), а паралельно відмовиться від фінансування соцреалістичних проєктів, таких як #хорвірьовки, даючи таким колективам можливість самостійно виміряти свою «потрібність» глядачеві і спроможність, як це роблять зараз інші. Скільки сотень чи тисяч обурених громадян волатимуть про знищення «національної» культури?» — написала вона.

Заступник міністра висловила сумнів, чи «все, що колись було створено державою, треба підтримувати через дихальний апарат і крапельницю загальними засобами». Вона припустила, що якщо хор Верьовки потрібен українському народові, то глядач підтримає його на концертах. При цьому саму творчість колективу вона назвала «шароварщиною».

Що сталося?

20 жовтня у випуску шоу «Вечірній квартал» студії «Квартал 95» комік Євген Кошовий і жіноча частина Національного хору імені Верьовки піснею-пародією «Горіла хата» висміяли підпал будинку ексглави НБУ Валерії Гонтаревої. Під музику весільної пісні «Горіла сосна, палала» вони співали, зокрема: «Горіла хата, палала, у Лондоні жінка плакала... Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валерія думає на Валєріча».

На цю подію вже відреагувала сама Гонтарева. Вона назвала виступ «Кварталу 95» ганьбою. Бізнесмен Ігор Коломойський, якого теж згадали в пісні і якого Гонтарева звинувачувала в організації нападів на себе та свою сімʼю, заявив, що виступ йому дуже сподобався.

У серпні цього року ексглаву Національного банку Валерію Гонтареву на пішохідному переході в Лондоні збило авто. А 5 вересня в центрі Києва дотла згорів автомобіль Audi A7, який належав Антону Гонтареву — старшому синові Валерії Гонтаеєвої. Після цього, в ніч на 17 вересня невідомі спалили будинок Валерії Гонтаревої в селі Гореничі під Києвом.