У Чехії розсекретили шпигунську мережу, що базувалася в посольстві Росії

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
У Чехії розсекретили шпигунську мережу, що базувалася в посольстві Росії

Mikhail Klimentyev \ TASS via Getty Images

Служба інформаційної безпеки і Національне центральне управління боротьби з організованою злочинністю Чехії розсекретили шпигунську мережу, яка діяла в російському посольстві в Празі. Про це глава відомства Михайло Коуделка повідомив чеському виданню Еxtra.

«Мережа була повністю зруйнована і обезголовлена завдяки відмінній роботі Національного центрального офісу з боротьби з організованою злочинністю. Розслідування триває. Ми запобігли цій діяльності з території Чеської Республіки, що була частиною іншого ланцюга і яку використовували люди, повʼязані з російськими розвідувальними службами, що фінансуються з Росії і російського посольства», — заявив Коуделка.

За словами голови управління з боротьби з кіберзагрозами, розсекречена мережа працювала в кількох країнах, які Коуделка не став розголошувати. Також виявилося, що шпигунська мережа, повʼязана з Росією, є частиною більш великої структури по всій Європі.

Зі свого боку, представник російського посольства в Празі заявив, що «слова керівника BIS про викриття діяльності російської шпигунської мережі на території країни не має нічого спільного з дійсністю».

Раніше Служба безпеки та інформації Чехії (BIS) опублікувала доповідь, згідно з якою Росія та Китай, починаючи з 2017 року, розширювали розвідувальну діяльність на території Чехії за допомогою сайтів з дезінформацією, у тому числі для покупки чеських компаній російськими інвесторами. Тоді чеські аналітики заявили, що мета Росії — підірвати НАТО і ЄС за рахунок ослаблення окремих членів цих обʼєднань.