В Японії на престол зійшов новий імператор Нарухіто. На церемонії був Зеленський

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
В Японії на престол зійшов новий імператор Нарухіто. На церемонії був Зеленський

Issei Kato / Getty Images

У Токіо офіційно зійшов на престол новий імператор Нарухіто. Відповідно до конституції країни і закону про імператорський будинок, Нарухіто оголосив про це на церемонії у «Сосновому залі».

Про це повідомляє BBC.

«Бажаючи щастя народу і миру всьому світу, я клянусь разом із народом і на основі конституції виконувати свої обовʼязки як символ японської держави і єдності народу», — сказав монарх.

Після імператора привітав премʼєр-міністр Японії Сіндзо Абе. «Ми, японський народ, докладемо всіх зусиль до побудови блискучого майбутнього мирної та сповненої надій гордої Японії», — заявив глава уряду і тричі вигукнув «банзай».

Сіндзо Абе вітає імператора триразовим «банзай».

Kazuhiro NOGI / AFP / Anadolu Agency via Getty Images

Церемонія

Імператор тронував на 6,5-метровому троні, який був виготовлений на початку минулого століття. Свою промову Нарухіто, вдягений у традиційний костюм монархів періоду Хейан (794—1185 роки), зачитав з помосту. Поруч стояв трон для 55-річної імператриці Масако.

На церемонії були присутні 400 представників 174 країн, зокрема понад 70 монархів і глав держав. Серед них були королі Бельгії, Іспанії, Малайзії, Нідерландів, британський принц Чарльз, президенти Австрії, Індії, Угорщини, Фінляндії, Вірменії, Молдови і глава України Володимир Зеленський разом із дружиною.

«Для мене велика честь взяти участь в інтронізації імператора Нарухіто. Проведення стародавнього обряду в сучасній Японії є прикладом того, як в одній державі можуть співіснувати і глибока повага до традицій, і впровадження новітніх високих технологій для поліпшення життя кожної людини», — сказав Зеленський після завершення церемонії.

Хто такий Нарухіто?

59-річний Нарухіто — перший японський монарх, який народився в Токіо після капітуляції Японії у Другій світовій війні. Він закінчив токійський елітний університет Гакусюїн і Оксфорд. У імператора і його дружини Масако є дочка Айко, яка народилася 1 грудня 2001 року. Дружина імператора до заміжжя працювала в МЗС Японії.