Суд зобовʼязав Roshen доплатити Борисполю понад 20 млн грн за будівництво бісквітного комплексу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Господарський суд Київської області зобовʼязав компанію «Бісквітний комплекс «Рошен» доплатити 23,19 млн грн пайового внеску в бюджет за будівництво фабрики. Про це йдеться в рішенні суду.

Суд визнав чинною угоду між Борисполем і компанією, відповідно до якої пайовий внесок має складати 10% від кошторису будівництва комплексу, який склав 667,31 млн грн. Компанія заплатила лише 30 млн. Разом з тим, з боргу вирахували вартість прокладення до комплексу інженерних споруд і комунікацій.

Як пише «Радіо Свобода», у 2016 році журналісти програми «Схеми» розповідали, що компанія «Бісквітний комплекс «Рошен» (один із підрозділів корпорації Roshen) отримала 7,5 га у Борисполі на позаконкурсних умовах — без конкурентів і земельного аукціону.

Крім цього, журналісти розповіли, що мер Борисполя на етапах погодження надання землі під комплекс змінював свою позицію щодо можливого розміру пайового внеску Roshen у бюджет міста. У 2015 році він заявляв, що корпорація заплатить місту 130 млн грн (10% від анонсованої тоді вартості проєкту в 1,3 млрд). А вже через рік погоджувався на 30 млн від Roshen, тобто на суму, вчетверо нижчу.

Зрештою, кошторис бісквітного комплексу склав не 1,3 млрд, а 667,3 млн грн. Відповідно до додаткової угоди між містом і корпорацією, розмір пайового внеску мав скласти 10%, тобто більше ніж 60 млн грн.