Зеленський: Усі члени фінансового комітету Ради повинні пройти перевірку на детекторі брехні

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Зеленський: Усі члени фінансового комітету Ради повинні пройти перевірку на детекторі брехні

Пресслужба президента України

Президент Володимир Зеленський закликав народних депутатів «Слуги народу», які входять до комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, пройти перевірку на детекторі брехні. Про це глава держави написав у своєму Facebook.

Він зазначив, що тримає руку на пульсі подій, незважаючи на міжнародні візити.

«Вважаю, що всі члени комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні. Якщо перевіркою буде встановлена хоча б найменша ймовірність того, що хтось із депутатів брав гроші за голосування на комітеті, цими депутатами повинні зайнятися антикорупційні органи. Чесне та неупереджене розслідування має зняти всі питання і дати відповіді, якими б гіркими вони не були. Так вважаю за необхідне вчинити і щодо депутата, який вів сумнівне листування про «вирішення питань». І якщо підозри виправдаються — ми з такими депутатами попрощаємося», — написав Зеленський.

Він додав, що такий підхід — «набагато кращий, ніж зʼясування стосунків через соціальні мережі й Telegram-канали».

Що сталося?

18 жовтня депутати на засіданні комітету з питань фінансів, податкової та митної політики «провалили» законопроєкт № 2047 «Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки обʼєктів нерухомості». Документ зареєстрував у парламенті 4 вересня 31 депутат від фракцій «Голос» і «Слуга народу».

Він пропонує скасувати роботу так званих електронних майданчиків (спеціальне програмне забезпечення), через які оцінювачі та нотаріуси зобовʼязані подавати звіти про оцінку нерухомості в Єдину базу. Це платна послуга — ціна за реєстрацію звіту і перевірку реєстрації нерухомості коливається від 680 до 1 800 грн за одну операцію. Документ передбачає відʼєднання всіх авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Робочі електронні майданчики ЗМІ повʼязують із народним депутатом Антоном Яценком, членом групи «За майбутнє».

Екснардеп Сергій Лещенко повідомив, що, за його інформацією, 11 депутатів від СН, так звані люди Коломойського, у комітеті отримали по $30 тис. від «зацікавлених осіб», щоб не голосувати за законопроєкт, який виключить приватні електронні майданчики з процедури оцінки нерухомості.

  • 23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура почала кримінальне провадження за фактом можливої корупції серед народних депутатів.
  • Член комітету з фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк («Слуга народу») заявила, що готова співпрацювати зі слідством. «Я готова пройти перевірку на поліграфі. Не хочу дозволяти іншим колегам з необережності чи незнання паплюжити моє прізвище. Я не голосувала за чи проти, я утрималася. Вважаю всі три законопроєкти, які розглядали на комітеті, лобістськими», — розповіла депутатка theБабелю.