Американський доброволець з «Правого сектора» Крейг Ланг хоче отримати притулок в Україні

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Американський доброволець «Правого сектора» Крейг Ланг подав документи до Міграційної служби на отримання притулку в Україні. Про це theБабелю повідомив його адвокат Дмитро Моргун.

«Так, ми подали документи до Міграційної служби, чекаємо на відповідь, за документами вона вже там. Він [Ланг] просить надати захист, а який саме вид, може визначити Міграційна: або політичний притулок, або статус біженця», — повідомив адвокат.

Він додав, що раніше Ланг намагався подати заяву через працівників СІЗО у Вінниці, але ті відмовилися.

Справа Ланга

18 серпня 2019 року він спробував виїхати за межі України, щоб подовжити візу. Його арештували 21 серпня на кордоні з Молдовою у Вінницькій області через оголошення на сайті Інтерполу. Наприкінці вересня суд відпустив його під домашній арешт, але 8 жовтня знову взяв під варту. Його можуть екстрадувати до США.

Американська сторона кваліфікує злочин за трьома кримінальними статтями. Їхні аналоги в Україні — статті про крадіжку, розбій та вбивство. Статті 185, 187 та ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу є екстрадиційними, тому Ланга мають право видати на батьківщину. Як повідомили theБабелю в пресслужбі Генеральної прокуратури, запит на екстрадицію Ланга від американської сторони надійшов 27 вересня. ГПУ ухвалить рішення після перевірки, яку зараз проводить прокуратура Вінницької області. Якщо підстав для невидачі не знайдуть, Ланга передадуть до США.