Влада Гонконгу відкликала законопроєкт, який спричинив масові протести

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Гонконгу офіційно відкликала законопроєкт про екстрадицію в материковий Китай правопорушників, підозрюваних у кримінальних злочинах. Про це заявив міністр безпеки автономії Джон Лі, повідомляє «Радіо Свобода».

«Щоб чітко викласти позицію уряду, я офіційно оголошую про відкликання законопроєкту», — сказав він законодавцям місцевої адміністрації. Представники адміністрації спробували опитати Лі, але він відмовився відповідати. Екстрадиція з Гонконгу зараз можлива лише на підставі договорів, які були укладені ще до переходу регіону під юрисдикцію Китаю в 1997 році.

На початку літа цей законопроєкт викликав численні протести жителів Гонконгу. Критики документа вважають, що він міг бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Акції переросли в масовий рух з вимогою демократичних перетворень, на вулицях міста неодноразово виникали сутички з поліцією. Правоохоронці застосовували силу для розгону активістів та одного разу використали вогнепальну зброю. Поранили одну людину. Тисячі учасників акцій отримали легкі поранення і травми, більш ніж 2,5 тис. заарештовано. Їхнє звільнення є однією з поточних вимог протестувальників до влади.