«Джерела інформації не цікавлять». У ДБР пояснили, які саме дані хочуть отримати від журналістів «Схем»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державне бюро розслідувань заявило, що не вимагатиме від проєкту «Схеми: Корупція в деталях» персональних даних її журналістів. Про це повідомляє пресслужба відомства.

У середу, 23 жовтня, стало відомо, що Печерський райсуд столиці надав ДБР доступ до даних журналістів «Схем», які стосуються розслідування відпочинку експрезидента Петра Порошенка на Мальдівах у січні 2018 року.

«Наголошуємо, що ніколи не збирали та не будемо збирати конфіденційні дані про журналістів. У тому числі, ДБР не цікавлять джерела отримання інформації журналістами. Також ми не збираємося проводити обшуки», — йдеться в повідомленні.

У бюро зазначили, що Петро Порошенко не надає свідчень для зʼясування всіх обставин у межах цього провадження, тому ДБР потребує допомоги журналістів. «Зокрема, [потрібні] свідчення знімальної групи про ті події. Інформація, яку з’ясували журналісти, має бути оформлена в рамках кримінального провадження», — заявляють у ДБР.

Про що йдеться?

Розслідування стосується поїздки Порошенка з родиною на Мальдіви в січні 2018 року. За даними журналістів проєкту «Схеми», Порошенко летів приватним літаком разом із 7 пасажирами. Журналісти припускали, що вказані особи не проходили паспортний контроль і подорожували під іншими іменами. За підрахунками журналістів, президент витратив на відпустку щонайменше $500 тис.

Пізніше у пресслужбі президента підтвердили поїздку Порошенка на Мальдіви, а сам експрезидент заявляв, що під час поїздки перетинав кордон за власним паспортом, з відповідною реєстрацією прикордонників, сам сплачував за переліт і проживання у готелі.

ДБР розпочало досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 (службова підробка), ч. 1 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа ) Кримінального кодексу України.

  • 3 жовтня Порошенко не прийшов на допит до ДБР у справі, що стосується можливої організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з використанням підроблених документів.