Звільнений прокурор Горбатюк: Слідчі у справах Майдану не пройшли атестацію в ГПУ

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Колишній керівник Управління спецрозслідувань Сергій Горбатюк, якого напередодні звільнив генпрокурор Руслан Рябошапка, заявив, що ніхто зі слідчих у справах Майдану не пройшов переатестацію до нового складу ГПУ. Про це Горбатюк заявив на брифінгу під будівлею Генпрокуратури.

За його словами, шість слідчих Управління спецрозслідувань ГПУ не пройшли атестацію, а ще пʼятьох не допустили та звільнили.

«Серед них був слідчий, який вів справи щодо штурму Майдану, був слідчий, який вів справи з розстрілів на Майдані 18—20 лютого 2014 року. Чи потрібно цим слідчим доводити свою компетентність?» — заявив Горбатюк.

За його словами, такий підхід свідчить про негативне ставлення нового керівництва ГПУ до справ Майдану.

«Ще з часів колишнього генпрокурора [Юрія Луценка] були створені складнощі — заблоковані у 2019 повідомлення про підозру 16 суддям, зокрема тим, які переслідували автомайданівців, заарештовували учасників Майдану. Після зміни керівництва ГПУ я доповів про поточний стан справ, але нічого зроблено не було. Виглядає це так, ніби все робиться для того, щоб в розслідуванні нового підрозділу, який вестиме справи Майдану, не було нікого зі «старих» прокурорів», — розповів Горбатюк.

Він також додав, що за весь час роботи Управління спецрозслідувань ГПУ направило до суду 88 актів, повідомило про підозру двом президентам, колишньому премʼєр-міністру, 11 ексміністрам, ексголові РНБО, ексголові СБУ і багатьом іншим колишнім чиновникам.