У Києві пройшла акція проти забруднення повітря. Активісти звинувачують ТЕЦ і завод «Енергія»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Києві пройшла акція проти забруднення повітря. Активісти звинувачують ТЕЦ і завод «Енергія»

Илья Станиславский‎ / <<ЕКОЦИД>> Зупинимо повітряний геноцид ! / Facebook

У Києві на мосту біля станції метро «Осокорки» пройшла акція протесту проти забруднення повітря. Люди вивісили банери з написами: «Хочемо дихати, а не задихатися» і «Годі нас труїти», а також розгорнули плакати з абревіатурою ПОХ (Позняки, Осокорки, Харківський масив).

Илья Станиславский‎ / <<ЕКОЦИД>> Зупинимо повітряний геноцид ! / Facebook

Як повідомила theБабелю одна з організаторів акції Світлана Вовк, у ній взяли участь понад 50 осіб. «Мета акції — привернути увагу до проблем забруднення повітря, від якого страждають кияни. У нас на акції були присутні депутат Київради Олексій Новіков, секретар екологічної комісії Київради, а також Геннадій Сінцов — ексглава Дарницької РДА», — сказала вона.

«Ми входимо в робочу групу, організовану заступником Кличка Петром Пантелєєвим. Влада знала про нашу акцію. Реакція влади стримана, оскільки вони не хочуть визнавати факт забруднення і бездіяльності», — додала Вовк, пояснивши, що забруднення повітря повʼязано з дією «стаціонарних» і «пересувних» джерел.

За словами активістки, стаціонарні складаються з трьох груп, і перша найнебезпечніша. До неї належать 29 підприємств, зокрема, завод «Енергія», Бортницька станція аерації і Дарницька ТЕЦ-4. Пересувні джерела — автотранспорт. Також Вовк зазначила, що ситуацію погіршують люди, які палять листя в селах і на дачах.

«Зараз в атмосфері Києва відбувається температурна інверсія — це коли верхні шари опускаються вниз, а вони найбільш забруднені. При утворенні туману виходить токсична суміш. Вода створює сполуки з оксидами азоту та сіркою, і ми дихаємо практично кислотою», — зазначила активістка.