Нацбанк на цілий відсоток знизив облікову ставку. Посприяло сповільнення інфляції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний банк знизив облікову ставку з 16,5% до 15,5%, повідомляє пресслужба НБУ.

«Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку до 15,5% річних із 25 жовтня 2019 року. Національний банк продовжує цикл помʼякшення монетарної політики, оскільки бачить стійку тенденцію сповільнення інфляції до 5%», — зазначили в НБУ.

Нацбанк підкреслив, що у вересні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 7,5% та була навіть нижчою за прогноз. Зниження інфляції продовжилося і в жовтні, як свідчать результати попередньої оцінки Національного банку.

«В основі цієї стійкої тенденції — поступове послаблення фундаментального тиску на ціни, ознакою якого є стрімке уповільнення базової інфляції. Жорстка монетарна політика стала однією з причин зміцнення обмінного курсу та покращення інфляційних очікувань», — пояснив регулятор.

В НБУ додали, що, як і раніше, очікують, що інфляція знизиться до 6,3% наприкінці цього року та досягне показника 5% наприкінці 2020-го.

Крім того, Нацбанк покращив прогноз зростання ВВП з 3% до 3,5% в 2019 році та покращив прогноз міжнародних резервів України в 2019 з $ 21,7 млрд до $ 22,9 млрд.

Що таке облікова ставка?

Це процентна ставка, за якою НБУ надає кредити комерційним банкам. Чим вищою є облікова ставка Нацбанку, тим вищі ставки за кредитами та більша прибутковість депозитів у комерційних банках. Це основний інструмент, яким користується НБУ, щоб регулювати інфляцію.