«Схеми» відмовилися надати ДБР усю інформацію про розслідування відпочинку Порошенка на Мальдівах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Журналісти проєкту «Схеми: Корупція в деталях» вирішили не надавати Державному бюро розслідувань увесь масив запитуваної ним інформації, повідомляє «Радіо Свобода».

«Усе, що могло допомогти проведенню офіційного розслідування, було сказано і показано в сюжеті Mr. Petro Incognito. Редакція завжди готова співпрацювати з офіційними органами, коли вони запитують про те, що справді може сприяти слідству. Але як графік роботи журналістів, операторів і водіїв, їхні зарплати, наша внутрішня редакційна комунікація можуть у цьому допомогти? Цю частину даних ми надавати не будемо, і це було легко передбачити. Не виключено, що правоохоронці навмисно придумали підстави отримати право на обшук в редакції. Тому для захисту від такого втручання в роботу незалежного ЗМІ ми подали апеляцію», — заявила головний редактор програми Наталка Седлецька.

Журналісти подали до Київського апеляційного суду скаргу на ухвалу Печерського суду, якою слідчим ДБР надали дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації та інших даних журналістів програми, які готували розслідування про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане у січні 2018 року.

Адвокати «Схем» Людмила Панкратова і Віра Крат зазначили, що хоча в документі Печерського суду вказано, що він не підлягає оскарженню, юристи попросили Київський апеляційний суд скасувати таку ухвалу, оскільки вона надає доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю журналістських джерел.

Про що йдеться?

Розслідування стосується поїздки Порошенка з родиною на Мальдіви в січні 2018 року. За даними журналістів проєкту «Схеми», Порошенко летів приватним літаком разом із 7 пасажирами. Журналісти припускали, що вказані особи не проходили паспортний контроль і подорожували під іншими іменами. За підрахунками журналістів, президент витратив на відпустку щонайменше $500 тис.

Пізніше у пресслужбі президента підтвердили поїздку Порошенка на Мальдіви, а сам експрезидент заявив, що під час поїздки перетинав кордон за власним паспортом, із відповідною реєстрацією прикордонників, сам сплачував за переліт і проживання у готелі.

ДБР розпочало досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 (службова підробка), ч. 1 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа ) Кримінального кодексу України.