Ведучі ліванського телеканала OTV образили українок у прямому ефірі. Посольство України опублікувало ноту протесту

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Ведучі ліванського телеканала OTV Абду Ель Хелу і Скарлетт Хаддад у ранковому шоу образили українських жінок, обговорюючи протести на вулицях країни. У відповідь посольство України в Лівані опублікувало ноту протесту, і канал приніс свої вибачення.

Що відбувається в Лівані?

Антиурядові мітинги почалися в Лівані 17 жовтня і переросли в національний страйк. Формально причиною протестів стало податкове нововведення коаліційного уряду Саада Харірі. Влада вирішила обкласти додатковим митом дзвінки IP-телефонії. Під новий податок у розмірі $6 на місяць підпадали додатки FaceTime і WhatsApp. Крім того, напередодні в пресу просочився проект бюджету, який обурив людей скороченням соціальних виплат і збільшенням внутрішнього боргу.

У відповідь до будівлі парламенту і палацу уряду Бейрута вийшли тисячі молодих людей. Вони протестували проти надзвичайного стану в економіці країни і скандували: "Народ хоче зміни режиму!». У вересні уряд Лівану скоротив соціальні виплати і пенсії держслужбовцям і військовим, щоб уникнути дефолту.

Після протестів міністр телекомунікацій Лівану Мухаммед Шукир заявив про скасування податку на IP-телефонію, але мітинги і зіткнення з поліцією не припинилися. Маніфестанти звинуватили владу в корупції і зажадали негайної відставки уряду. У Бейруті закриті банки, університети, школи і великі мережеві магазини, власники яких також вийшли підтримати протести.

Що сказали ведучі?

Вуличні протести стали головною темою для новин і ЗМІ. Ведучі каналу OTV у ранковому шоу іронізували на адресу учасників мітингу і некоректно пожартували про українських жінок. Вони заявили, що «кожен чоловік може залишити своїх дружин вдома» і не вести їх на мітинги, бо в акціях беруть участь українки. «На пʼятий день демонстрацій вже 26 випадків заручин, 55 шлюбів і понад 700 розлучень, — заявив ведучий каналу Абду Ель Хелу. — Давайте подивимося, наскільки вони вагітні».

Після того як сюжет з образами вийшов в ефір, посольство України опублікувало ноту протесту і закликало керівництво каналу вибачитися, а також вжити заходів щодо ведучих. «Посольство України в Ліванській Республіці високо поважає демократичні стандарти та свободу вираження думок у ліванських засобах масової інформації. Ми високо оцінюємо професійну роботу ліванських журналістів, зокрема телеканала OTV. Однак посольство України в Ліванській Республіці і українська спільнота в Лівані обурені коментарями ведучих щодо українських жінок», — йдеться в заяві, підписаній послом України в Лівані Ігорем Осташем.

Дипломати назвали заяви ведучих «неприйнятними» і закликали керівництво каналу надати правову оцінку ситуації.

Наступного дня генеральний директор каналу OTV направив до посольства лист з вибаченнями. У ньому зазначолося, що ведучі не висловлювали свою особисту думку, а читали анекдоти і жарти з соцмереж. «Канал ОТV, який підтверджує, що все сказане було лише взято з соціальних мереж, наполягає, що він з усією повагою і вдячністю ставиться до України та її народу, і абсолютно відкидає будь-які образи її громадян», — йдеться в документі.