Митрополит Епіфаній: Священників ПЦУ на окупованому Донбасі вносять до «розстрільних» списків

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Митрополит Епіфаній: Священників ПЦУ на окупованому Донбасі вносять до «розстрільних» списків

Марків Михайло / УНІАН

Священників ПЦУ виживають з окупованої частини Донбасу, їм забороняють проводити богослужіння і відбирають приміщення храмів. Про це заявив предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній в інтервʼю Укрінформу.

«На окупованій території Донецької і Луганської областей складна ситуація, там не дозволено навіть офіційно здійснювати богослужіння. І наші священнослужителі були змушені покинути цю територію, тому що вони були внесені навіть у розстрільні списки. Нещодавно був такий прецедент, коли наш священнослужитель помер при переході лінії розмежування — у нього не витримало здоровʼя, і він помер просто там», — розповів Епіфаній.

За його словами, бойовики не дають вірянам бути на проповіді українських церков навіть у великі церковні свята, тому священники на Донбасі змушені проводити підпільні богослужіння.

Як розповів митрополит, в анексованому Криму ситуація не краща — російська влада намагається через суд конфіскувати у священників приміщення храмів. «Що стосується Криму, там відкрито намагаються забрати приміщення Кафедрального собору та єпархіального управління. Я особисто спілкуюся з владикою Климентом, архієпископом Кримським. Учора він повідомив, що прийшли нові судові рішення, і до 11 листопада він повинен залишити і передати приміщення. Крім того, схожі спроби відбуваються у Сімферополі, в інших містах окупованого півострова, де наші громади здійснюють богослужіння», — додав Епіфаній.