КМДА не поновила договір оренди землі під скандальне будівництво, через яке Софію Київську могли виключити зі списку ЮНЕСКО

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
КМДА не поновила договір оренди землі під скандальне будівництво, через яке Софію Київську могли виключити зі списку ЮНЕСКО

ЛУН

Київрада не поновила договір оренди ділянки площею 0,25 га по вул. Олеся Гончара, 17—23 у Києві під скандальною забудовою біля Софії Київської. За відповідне рішення 24 жовтня проголосувало 68 депутатів.

Про це повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на рішення Київської міської ради.

Договір було укладено з ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» у 2004 році. Фірма почала будівництво житлового комплексу «Fresco Sofia», який за своїми параметрами, зокрема, за висотою, суперечить законодавству України, а також Генплану міста.

ЛУН

«У 2016 році Київрада створила тимчасову контрольну комісію, яка повинна була перевірити режим використання ділянки, дотримання законодавства при будівництві, а також дослідити шляхи врегулювання ситуації. У результаті Київрада звернулася до забудовника з вимогою демонтувати незаконні поверхи, щоб висота будівлі була не вище 25 м. Однак фірма цього так і не зробила», — йдеться в повідомленні.

Після початку будівельних робіт міжнародні інституції почали говорити про виключення «Софії Київської» з переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Висотність будівлі не відповідає навколишній історичній забудові, а саме потужне будівництво сприяє підняттю ґрунтових вод, що загрожує пам’яткам, які розташовані поблизу.

Серед засновників ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» — Костянтин Дубров, який є сином Олександра Дуброва. Олександр Дубров раніше разом із братом екс-нардепа Віталія Хомутинніка Юрієм входив до складу засновників пенсійного фонду «Брокбізнесінвест». Олександр Дубров був помічником Хомутинніка у ВР двох скликань.

Хомутиннік разом із колегами по фракції «Партії регіонів» Олександром Волковим і Ельбрусом Тадеєвим фізично захищали будівництво «Fresco Sofia».