Країни ЄС не можуть домовитися, чи переводити годинники. Дебати тривають уже рік

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Скасування переведення годинників у Європейському Союзі в 2021 році можуть відтермінувати. Деякі держави ЄС ще не визначилися з позицією щодо цього питання, пише Deutsche Welle.

За словами представниці уряду Фінляндії, окремі країни побоюються, що ЄС перетвориться на «клаптикову ковдру» з різних часових поясів.

У міністерстві економіки Німеччини зазначили, що перед ухваленням рішення необхідно проаналізувати всі можливі наслідки, адже важливо уникнути розбіжностей між окремими державами у спільному ринку. Німецький уряд раніше заявляв про принципову підтримку скасування переведення годинників, однак поки не визначився, який саме час діятиме після цього в Німеччині — зимовий чи літній.

У березні 2019 року Європарламент підтримав скасування обовʼязкового переведення годинників на літній та зимовий час. Від 2021 року кожна країна, що є членом Євросоюзу, зможе сама обирати, зберегти чинну систему переведення годинників чи відмовитися від неї.

Зараз це питання регулюється директивою ЄС, яка зобовʼязує всі 28 країн-членів переходити на літній час в останню неділю березня та на зимовий в останню неділю жовтня.

Раніше вважалося, що сезонне переведення часу допомагає економити електроенергію.

Дебати з приводу переведення часу ведуться ще з вересня 2018 року. Соцопитування в країнах Євросоюзу показали, що 84% респондентів висловлюються за скасування такої практики. Прихильники переведення годинників обурені тим, що 70% опитаних — німці.