На аукціоні за €24 млн продали картину, яку знайшли на кухні в літньої француженки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Картину флорентійського живописця Чімабуе (справжнє імʼя — Ченні ді Пепо), виявлену на кухні літньої француженки на півночі Франції, продали за €24 млн, повідомляє Російська служба ВВС.

Роботу «Осміяння Христа», написану в період італійського Проторенесансу (XIII — XIV ст.), вважали втраченою. Оголошена на аукціоні ціна в €6 млн була вчетверо перевищена під час торгів.

Wikipedia / Gower

Аукціонна фірма Acteon повідомила, що сума, виплачена анонімним покупцем з Франції, встановила новий рекорд для творів середньовічного мистецтва, проданих з аукціону.

Картину обстежили методом інфрачервоної фотографії. Експерти підтвердили наявність елементів, схожих з іншими роботами Чімабуе. Фахівці також вважають, що вона входила в поліптих, який складався з восьми панелей, що зображували сцени хресної дороги і розпʼяття Христа. Імовірною датою створення картини є 1280 рік.

  • Наприкінці вересня у Франції знайшли картину доби Проторенесансу флорентійського живописця Чімабуе «Осміяння Христа», яка датується XIII століттям. Картина висіла на кухні жительки міста Компʼєнь. Жінка вважала її старої іконою, яка не має особливої цінності.