Жеваго тимчасово пішов з посади глави Ferrexpo. Хоче «зосередитися на вирішенні певних питань» в Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ексвласник банку «Фінанси та кредит» і генеральний директор компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго за власної ініціативи залишає посаду гендиректора компанії. Про це йдеться в заяві на сайті компанії.

«Костянтин Жеваго поінформував раду директорів Ferrexpo про своє рішення тимчасово відсторонитися від посади головного виконавчого директора групи, щоб зосередитися на вирішенні певних питань в Україні, що стосуються бізнесу, яким він володів до 2015 року», — йдеться в повідомленні.

Рада директорів призначила в. о. гендиректора фіндиректора Кріса Мо, який візьме на себе всі виконавчі обовʼязки Жеваго на додаток до своїх. При цьому Жеваго залишиться в раді директорів як незалежний директор.

Кримінальні провадження проти Жеваго

ДБР розслідує розтрату понад 2,5 млрд грн ліквідованого банку «Фінанси та кредит». Слідство вважає, що схему з виведення грошей організували ексзаступник голови правління банку, начальник одного з управлінь та інші топменеджери. На причетність до схеми перевіряють і депутата Жеваго.

Протягом 2007—2014 років офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і кредит» поручився за цю компанію власними коштами й уклав з іншими іноземними банками договори на суму понад $113 млн (2,9 млрд грн). У 2015 році за невиконання зобовʼязань офшорною компанією іноземні банки стягнули $113 млн з рахунків банку «Фінанси і кредит», причому застава була списана відразу після того, як банк було оголошено неплатоспроможним.

Перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко сказала, що раніше про підозру повідомили пʼятьом топменеджерам банку. Двоє з них перебувають у міжнародному розшуку. Одного з колишніх заступників голови правління в липні було взято під варту з можливістю застави у 232 млн грн. У вересні 2015 року Нацбанк визнав «Фінанси та кредит» неплатоспроможним. Банк ліквідували у грудні того ж року.

Крім того, 11 жовтня Національне антикорупційне бюро повідомило про нову підозру Жеваго. Йдеться про внесення недостовірних відомостей в декларацію.

  • 9 жовтня Державне бюро розслідувань оголосило в розшук ексдепутата Верховної Ради і колишнього власника банку «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго.