NYT: Експерт Білого дому з нацбезпеки почув розмову Трампа та Зеленського і поскаржився керівництву на президента США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Високопосадовець Білого дому з питань національної безпеки Александер Віндман планує повідомити Конгресу, що чув, як президент США Дональд Трамп звертався до українського колеги Володимира Зеленського з проханням провести розслідування щодо одного з його політичних конкурентів. Про це пише The New York Times.

Віндман є чільним експертом щодо України та першим зі свідків у справі про імпічмент Трампа, хто на власні вуха чув розмову двох президентів. Це прохання Віндман вважав згубним для американських інтересів і повідомив про це своєму керівництву.

«Я не вважав правильним вимагати, щоб іноземний уряд вів розслідування щодо американського громадянина, і мене хвилювали наслідки цього для підтримки України урядом США. Я зрозумів, що якщо Україна проводитиме розслідування щодо Байденів та компанії Burisma, це, швидше за все, може бути інтерпретоване як гра на боці однієї зі сторін, що, безсумнівно, призведе до втрати Україною двопартійної підтримки, яку вона до цього часу мала», — цитує видання вступне слово топчиновника. Свідчення Віндмана заплановані на 29 жовтня.