Аваков: Найближчим часом СБУ винесе процесуальні рішення у справі Гандзюк

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Найближчим часом СБУ винесе процесуальні рішення у справі про вбивство радниці мера Херсона, волонтерки Катерини Гандзюк. Про це глава МВС заявив журналістам у Маріуполі перед початком інвестиційного форуму RE:think. Invest in Ukraine.

Аваков нагадав, що генпрокурор (Руслан Рябошапка) ухвалив рішення і «закріпив це за СБУ». «Таким чином, усі матеріали з розслідування цієї справи були передані до СБУ, там є кілька обґрунтованих версій, і найближчим часом СБУ винесе якісь процесуальні рішення з цього приводу», — заявив він.

Міністр внутрішніх справ додав, що він незадоволений розслідуванням і вироками у справі про вбивство Гандзюк.

За його словами, ситуацію зі справою Гандзюк варто розділити на дві частини: «виконання злочину, яке переросло у вбивство Катерини Гандзюк, та пошук замовника». «Першу частину розслідувала Нацполіція — бурхливо, з емоціями, але протягом короткого часу знайшли виконавців. Частину з цих людей взяли під варту, частина свідчили і перебувають під іншими санкціями. Але виникло питання номер два — хто замовник», — зазначив міністр.

Глава МВС додав, що через справу Гандзюк не збирається подавати у відставку. «Я розумію пасіонарні заклики деяких людей, але у відставку не збираюся. Я не цукровий — не розтану. Піду у відставку, коли відчую, що я тут не потрібен і коли мої принципи не будуть збігатися з тим, що відбувається», — заявив Аваков.

  • 3 жовтня Генеральна прокуратура змінила процесуальних керівників у розслідуванні вбивства радниці мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк.
  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Замовником вбивства слідство вважає керівника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. 11 лютого йому оголосили про підозру в організації злочину.
  • 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс вирок пʼятьом ексбійцям АТО, які брали участь у вбивстві Гандзюк. Тюремні терміни отримали Сергій Торбін (організатор), Микита Грабчук (облив кислотою), Віктор Горбунов (купив кислоту), Вʼячеслав Вишневський (був спостерігачем) і Володимир Васянович (був спостерігачем).