Рада зробила крок до надання статусу учасника бойових дій добровольцям

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт, який поширює статус учасника бойових дій на бійців добровольчих батальонів. За це рішення проголосував 321 нардеп.

Документ передбачає, що учасниками бойових дій можуть визнавати бійців добровольчих батальйонів, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції не менше ніж 30 календарних днів, зокрема за сукупністю днів перебування в районах її проведення, у взаємодії із Збройними силами, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України та іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Цей пункт не поширюється на працівників підприємств, установ і організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в АТО, а також на осіб, які добровільно забезпечували проведення АТО, зокрема на волонтерів.

Рішення про надання статусу учасника бойових дій добровольцям ухвалюватиме міжвідомча комісія, утворена органом влади, що здійснює політику у сфері соціального захисту ветеранів війни.

Підставою для надання статусу є довідка органів, які законом про боротьбу з тероризмом визначені як суб’єкти, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, і витяг з наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

У разі відсутності цих документів підставою для надання статусу є нотаріально завірені свідчення не менш ніж трьох свідків про період безпосередньої участі такої особи в АТО. Одним зі свідків має бути командир підрозділу, під керівництвом якого доброволець виконував завдання в АТО.