«Верховний суд Криму відмовив в апеляційній скарзі фігурантам справи «Веджіє Кашка»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
«Верховний суд Криму відмовив в апеляційній скарзі фігурантам справи «Веджіє Кашка»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

«Верховний суд Криму» відмовив в апеляційній скарзі фігурантам справи «Веджіє Кашка» Руслану Трубачу, Бекіру Дегерменджи і Казіму Аметову. Про це повідомляється у Facebook товариства «Кримська солідарність».

Захист засуджених кримчан намагався оскаржити рішення підконтрольного Росії Київського суду Сімферополя, який визнав їх винними у вимаганні та засудив до 3 років умовно, з випробувальним терміном 3 роки. Інший обвинувачений, Асан Чапух отримав покарання у вигляді трьох з половиною років умовно, з випробувальним терміном 3 роки. До розгляду апеляції на вирок усі фігуранти справи перебували під домашнім арештом.

«Верховний суд РФ залишив рішення Київського районного суду без змін і відмовив у задоволенні апеляційних скарг. Справу розглядала судова колегія в складі Едуарда Білоусова, Нани Петюшевої і Олега Лебедя. Електронні браслети з фігурантів справи знімуть сьогодні», — йдеться в повідомленні.

  • Фігуранти справи «Веджіє Кашка» перебували в сімферопольському СІЗО з 23 листопада 2017 року. Того дня їх затримали співробітники правоохоронних органів в окупованому Криму нібито за вимагання грошей (ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу Росії) у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. Під час затримання стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, вона померла в машині швидкої по дорозі в лікарню.
  • 24 січня Київський районний суд Сімферополя відправив під домашній арешт трьох фігурантів справи «Веджіє Кашка»: Казіма Аметова, Бекіра Дегерменджі і Руслана Трубача. З 10 жовтня 2018 року під домашнім арештом також перебуває четвертий обвинувачуваний у цій справі — Асан Чапух.
  • 25 січня в Алушті Слідчий відділ закрив кримінальну справу стосовно Гульсум Алієвої, звинуваченої за ст. 282 Кримінального кодексу Росії (розпалювання міжнаціональної ворожнечі) за репост у соціальній мережі Facebook цитати філософа Івана Ільїна.
  • Київський районний суд в окупованому Сімферополі 17 квітня 2019 виніс вирок фігурантам «справи Веджіє Кашка» Руслану Трубачу, Бекіру Дегерменджи і Казіму Аметову. Їх засудили до трьох років умовно з випробувальним терміном у три роки. Асану Чапуху призначили покарання у вигляді трьох з половиною років умовно з випробувальним терміном у три роки. До розгляду апеляції фігуранти справи перебуватимуть під домашнім арештом.