Рада ввела штрафи за перевезення дітей без автомобільних крісел

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Верховна Рада ввела адміністративну відповідальність за порушення правил перевезення дітей. За законопроєкт № 1150 в першому читанні і в цілому проголосували 322 народних депутати. Депутати розглядали проєкт закону за скороченою процедурою.

За перевезення дітей у приватному авто без автомобільного крісла водіїв будуть штрафувати на 510 гривень (30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), за таке саме порушення, вчинене повторно протягом року — 850 гривень (50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

«За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, і на 54—80% дітей. У той же час, в Україні власники автомобілів використовують дитячі крісла тільки для 12% дітей у віці до 6 років, і майже ніколи для старших дітей», — йдеться в пояснювальній записці до документа.

Коли закон набуде чинності, українці не зможуть перевозити дітей до 12 років або зростом до 145 см без дитячого крісла. Також заборонено буде перевозити підлітків до 16 років в кузові будь-якої вантажівки і проводити організовані перевезення дітей у темний час доби.

Автори наводять приклад Німеччини, де порушники сплачують штраф у розмірі 60 євро, в Чехії водії платять штраф 78 євро, в Естонії — до 400 євро, тоді як у Польщі порушники зобовʼязані відрахувати працівникам поліції 35 євро за порушення закону.

  • Рада прийняла законопроєкт № 7486, який визначає права та обовʼязки громадян на колісних кріслах як учасників дорожнього руху. Згідно з ним, люди на інвалідних візках визнаються повноцінними учасниками дорожнього руху. За документ віддали свої голоси 252 народних депутати.
  • У 2018 році в Україні змінилися правила паркування автомобілів. Набув чинності закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». Він уводить фото- та відеофіксацію порушень, а також дозволяє поліції евакуювати автомобілі, які перешкоджають руху транспорту.