Премʼєр Лівану Саад Харірі подав у відставку після двотижневих протестів в усій країні

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Премʼєр-міністр Лівану Саад Харірі заявив про відставку у вівторок, 29 жовтня, на тлі загальнонаціонального страйку в країні, який тривав 13 днів. Про це повідомляє CNN.

У своєму відеозверненні Харірі сказав, що його відставка стала відповіддю на вимоги демонстрантів. Заяву про відставку премʼєр-міністр направив на підпис президенту Лівану Мішелю Ауну.

Ліванський мільярдер і номер 522 у списку Forbes Саад Харірі двічі очолював уряд: з 2009 до 2011 року і з 2016-го до 2019-го. В останні місяці в країні спостерігався економічний спад, зростання інфляції та зарплатної заборгованості.

Антиурядові мітинги почалися в Лівані 17 жовтня і переросли в національний страйк. Формально причиною протестів стало податкове нововведення коаліційного уряду Саада Харірі. Влада вирішила обкласти додатковим митом дзвінки за допомогою IP-телефонії. Під новий податок у розмірі $6 на місяць підпадали програми FaceTime і WhatsApp. Але загалом ліванці вийшли на вулиці проти бідності, а також проти корупції влади. Напередодні мітингів у пресу просочився проєкт бюджету, який обурив людей скороченням соціальних виплат і збільшенням внутрішнього боргу. У вересні уряд Лівану вже скоротив пенсії держслужбовцям і військовим, щоб уникнути дефолту.

До будівлі парламенту і палацу уряду Бейрута прийшли тисячі молодих людей. Вони протестували проти надзвичайного стану в економіці країни і скандували: «Народ хоче повалення режиму!» Після протестів міністр телекомунікацій Лівану Мухаммед Шукир заявив про скасування податку на IP-телефонію, але мітинги і зіткнення з поліцією не припинилися. Маніфестанти звинуватили владу в корупції й зажадали негайної відставки уряду. У Бейруті майже два тижні були закриті банки, університети, школи і великі мережеві магазини, власники яких також вийшли підтримати протести.

21 жовтня Харірі оголосив про заходи з урегулювання кризи в країні. Він заявив, що уряд ухвалив рішення скоротити зарплати міністрам і депутатам майже на 50%. Влада також зобовʼязалася виділити додаткові $13 млн на допомогу бідним сімʼям, проте протести не припинилися.

  • Ведучі ліванського телеканалу OTV Абду Ель Хелу і Скарлетт Хаддад під час ранкового шоу образили українських жінок, обговорюючи протести на вулицях країни. У відповідь посольство України в Лівані опублікувало ноту протесту, і канал вибачився.