Опитування: Кількість противників скасування мораторію на продаж землі суттєво зменшилася

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

53% українців виступають проти скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Водночас 31% опитаних підтримують таке рішення. Серед останніх майже половина — власники паїв, які обробляють їх самостійно.

При цьому більш ніж половина респондентів вважають, що можна запроваджувати ринок землі в Україні. З них 22% за відкриття ринку якнайшвидше, 10% за те, щоб це було через рік, 21% — через кілька років. Поряд з цим 28% проти запровадження ринку землі взагалі будь-коли.

69% опитаних виступають проти надання дозволу іноземцям купувати землю будь-коли. Лише 7% за, те щоб це стало можливим у найближчий час, 4% — через рік, 8% — за кілька років. Навіть серед тих, хто підтримує введення ринку землі, половина проти продажу її іноземцям.

68% респондентів вважають, що у разі відкриття ринку землі треба продавати фермерам, які працюють на ній, 61% — усім громадянам України, близько 40% — державним компаніям та вітчизняним агрохолдингам. Водночас, продаж сільськогосподарських земель іноземцям або іноземним компаніям підтримують близько 10% (проти — 82% опитаних).

У порівнянні з попереднім опитуванням «Рейтингу», кількість тих, хто виступає проти продажу сільгоспземель в Україні, суттєво зменшилася. Згідно з дослідженням, яке проводили з 28 вересня по 1 жовтня, 73% респондентів заявили, що проти продажу землі, 19% виступали за скасування мораторію, 8% — не визначилися.

Опитування проводилося 24—27 жовтня. Всього опитано 2 тис. респондентів методом формалізованого інтерв’ю. Помилка репрезентативності дослідження не більше ніж 2,2%.