Facebook видалила 200 акаунтів за вплив на Африку. Їх повʼязали із власником «ПВК Вагнера», а в нього відповіли висловом з матюком

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Facebook видалила 200 акаунтів за вплив на Африку. Їх повʼязали із власником «ПВК Вагнера», а в нього відповіли висловом з матюком

Євген Пригожин

Mikhail Metzel \ TASS via Getty Images

Facebook видалила близько 200 російських акаунтів (облікові записи, сторінки, групи) з мільйонним охопленням аудиторії, з яких втручалися в політику країн Африки.

Як повідомляє соцмережа, з акаунтів відбувалося втручання у справи Мадагаскару, ЦАР, Мозамбіку, Демократичної республіки Конго, Кот-дʼІвуару, Камеруну, Судану та Лівії. Було оприлюднено контент із критикою політики США та Франції, «які розгойдують ситуацію в регіоні», виступи за політиків та угруповання, які підтримує Росія. Також із облікових записів вели сторінки, які позиціонувалися як новинні агентства, і розміщували там новини російських RT, Sputnik і суданського державного агентства SUNA.

Facebook повʼязала фінансування акаунтів із власником найманців «ПВК Вагнера» і «кухарем» Володимира Путіна Євгеном Пригожиним, якого звинувачують у втручанні у вибори в США.

У компанії Пригожина «Конкорд» заявили, що соцмережа займається «самопіаром». «Вважаємо не доцільним довіряти заявам Facebook, оскільки, на наш погляд, вони займаються самопіаром. Євген Вікторович окремо просив нагадати вам з приводу таких заяв стару російську народну мудрість: «На сараї х*й написано, а там дрова лежать», — сказано в повідомленні.