The Washington Post: Посол США в ЄС переконував Єрмака і Данилюка почати розслідування проти Байдена

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Високопосадовці адміністрації президента США Дональда Трампа переконували на початку липня радників президента Володимира Зеленського Андрія Єрмака та Олександра Данилюка почати розслідування щодо ексвіцепрезидента США Джо Байдена. Про це пише The Washington Post.

Зустрічі відбулися 10 липня в Білому домі. З боку американської адміністрації у них брали участь радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон, посол у ЄС Гордон Сондленд, експерт Білого дому з нацбезпеки Александр Віндман, радник Білого дому зі стосунків з Росією Фіона Гілл і спецпредставник Держдепартаменту у справах України Курт Волкер.

Під час цієї зустрічі обговорювали плани нової української влади подолати корупцію. Проте пізніше Сондленд підняв питання розслідування щодо Джо Байдена та діяльності його сина в українській компанії Burisma.

Зазначають, що Болтон був настільки стурбований цим, що перервав зустріч. Після цього Сондленд запросив Єрмака й Данилюка в ситуативну кімнату в підвальному приміщенні Білого дому, щоб продовжити зустріч. На ній він повторно підкреслив важливість розслідування проти Байденів.

«Віндман заперечив Сондленду, заявивши, що таке прохання є «абсолютно недоречним», — пише видання. Зі зростанням напруженості під час зустрічі Сондленд попросив Єрмака й Данилюка тимчасово її покинути.

У кімнату увійшла Гілл, якій Болтон доручив стежити за Сондлендом. Вона відразу ж повторила заперечення Віндмана про те, що прохання щодо розслідування суперечить цілям національної безпеки США.

Крім того, видання повідомило, що пізніше Віндман, почувши розмову Трампа з Зеленським, заявив про свою стурбованість юристу Білого дому Джону Айзенбергу. У відповідь Айзенберг запропонував крок, який, за словами чиновників, суперечить давньому протоколу Білого дому: перенести запис розмови на високосекретний сервер і обмежити доступ до неї. Крім того, Віндман і Гілл скаржилися Айзенбергу на вищеописану зустріч з радниками Зеленського.