Зеленський: «Північний потік — 2» посилює Росію і послаблює Європу

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Дозвіл Данії на прокладку газопроводу «Північний потік — 2» і введення його в експлуатацію послаблює геополітичне становище країн Європи. Про це заявив президент Володимир Зеленський на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

«Це питання не тільки енергетичної безпеки, це питання геополітичне, тому я вам скажу відверто, що це посилює Росію і послаблює Європу. Це моя точка зору, не тільки моя, але й нашого уряду», — сказав Зеленський.

При цьому глава держави додав, що Україна була готова до такого розвитку подій. «Зі свого боку скажу, що і я особисто, і наш уряд були готові до такого рішення Ми готові», — зазначив Зеленський.

  • 30 жовтня Данія дала дозвіл на будівництво російського газопроводу «Північний потік — 2» у винятковій економічній зоні країни. Магістраль пройде на південний схід від острова Борнхольм. Данія була останньою країною, від якої росіяни чекали дозвіл. Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що сподівається тепер на міжнародні санкції проти Росії, і додав, що Україні потрібно закінчити реформу ринку газу. У Росії заявили, що їм знадобиться пʼять тижнів, щоб добудувати газопровід.
  • Раніше Комітет з міжнародних справ Сенату США підтримав санкції проти російського газопроводу. До цього санкціями погрожував президент США Дональд Трамп. Він обіцяв ввести обмежувальні заходи проти країн, які сприятимуть будівництву газопроводу.