У Нью-Йорку заборонили приготування і продаж фуа-гра з 2022 року

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
У Нью-Йорку заборонили приготування і продаж фуа-гра з 2022 року

Качки на фермі з виробничтва фуа-гра.

Farm Sanctuary / Flickr

У середу, 30 жовтня, міська рада Нью-Йорка заборонила продаж і приготування в ресторанах страви фуа-гра, печінка для якої була вироблена методом штучного збільшення. Про це повідомляє The New York Times.

Міськрада проголосувала за законопроєкт переважною більшістю, тепер документ має підписати мер міста Білл де Блазіо, після чого заборона набуде чинності з 2022 року. Порушників чекає штраф у $2 тис..

Печінку для фуа-гра виробляють за допомогою так званого шлункового зонда. Качок примусово годують жирною кукурудзяною сумішшю через спеціальні трубки, які встромляють у гірлянку птиці. За 20 днів у такому режимі годування обʼєм збільшується печінки до 10 разів у порівнянні з її нормальним розміром. За словами активістів, завдяки цій процедурі качки можуть бути завеликими, щоб ходити чи навіть дихати.

Член ради Карліна Рівера, яка ініціювала заборону фуа-гра, сказала, що її законопроєкт «вирішує найнегуманніше питання» у комерційній харчовій промисловості. «Це одна з найжорстокіших практик, і це зроблено для виробництва виключно розкішного продукту», — сказала вона.

Фуа-гра заборонена у багатьох країнах, зокрема в Індії, Ізраїлі та Великій Британії. У Каліфорнії продаж і виробництво фуа-гра поза законом з 2017 року.

Безліч активістів привітали рішення міської влади — люди зібралися під будівлею ради з плакатами зі словами подяки. Зі свого боку ресторатори та фермери як у самому Нью-Йорку, так і в його околицях, незадоволені таким рішенням, хоча заборона набуде чинності за три роки, щоб надати працівникам цієї сфери час на перекваліфікацію. За словами рестораторів, процес вигодовування птахів не такий вже і жорстокий.

Прибуток фермерів від продажу печінки для фуа-гра в Нью-Йорку становить близько 30% — її продають по $125 за 90 грамів. Всього фермери заробляють від продажу качиної печінки близько $15 млн на рік. На фермі La Belle в окрузі Салліван, на північ від Нью-Йорка, працюють близько 400 осіб, які щодня вбивають близько 800 качок заради печінки.

«Каліфорнія і Нью-Йорк були нашими найбільшими ринками, отже цей закон руйнівний. Ферма втрачала $50 тис. на тиждень без каліфорнійського ринку. Це буде заважати залишатися на плаву», — розповів журналістам засновник La Belle і керівник Catskill Foie Gras Серджіо Саравиа.