Організація охорони здоровʼя тварин: Чверть популяції свиней загине від африканської чуми

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Організація охорони здоровʼя тварин: Чверть популяції свиней загине від африканської чуми

Свині, на яких досліджують методи діагностики африканської чуми свиней в Національній Ветеринарній Лабораторії в Яунде, Камерун.

Laura Gil Martinez / IAEA

Всесвітня організація охорони здоровʼя тварин прогнозує загибель близько чверті світової популяції свиней через епідемію африканської чуми свиней (АЧС). Про це повідомляє The Guardian.

Віцепрезидент організації Марк Шиппі заявив, що поширення цього захворювання минулого року в таких країнах, як Китай, де проживає половина популяції свиней у світі, викликало світову кризу. Шиппі додав, що ветеринари у всьому світі намагаються знайти вакцину від хвороби, але це складне завдання через природу вірусу.

АЧС може передаватися при прямому контакті з інфікованими тваринами, як-от дикий кабан, або через кліщів. Вірус може кілька місяців жити в обробленому мʼясі й кілька років у заморожених тушах, тому мʼясні продукти стають особливою проблемою для міжнародної торгівлі.

Аналітики вважають, що цього року Китай втратить від 20% до 70% свого стада, потенційно до 350 млн свиней, що становить чверть від загальної кількості у світі. Наразі вірус був виявлений у 50 країнах, включаючи Польщу, Росію, Південну Корею і Філіппіни.

Зазначають, що світові ціни на свинину зростають завдяки попиту від Китаю, де з моменту виявлення АЧС у минулому році загинуло до 100 млн свиней. В останні місяці Китай видавав велику кількість дозволів на імпорт продукції іноземних мʼясокомбінатів. Продажі американської свинини в Китай подвоїлися, а європейські ціни на свинину досягли шестирічного максимуму.