Єнс Столтенберг процитував Тараса Шевченка під час виступу в Раді

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Єнс Столтенберг процитував Тараса Шевченка під час виступу в Раді

Йенс Столтенберг \ сайт Рады

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу у Верховній Раді процитував рядки Тараса Шевченка з вірша «Минають дні, минають ночі».

«Коли я минулого разу мав честь виступати перед цим парламентом, перед Верховною Радою два роки тому, я процитував Тараса Шевченка. І я ще раз хочу його процитувати. «Страшно впасти у кайдани, Умирать в неволі, А ще гірше — спати, спати, І спати на волі», — продекламував Столтенберг.

Генсек альянсу зазначив, що «двері НАТО залишаються відчиненими для України». Столтенберг також нагадав про необхідність упровадити рекомендації Венеціанської комісії щодо прав національних меншин, оскільки Угорщина є членом НАТО. «Беручи до уваги закон про освіту, прийнятий Верховною Радою у вересні 2017 року, союзники закликають Україну в повній мірі виконати рекомендації і висновки Венеціанської комісії», — йдеться в заяві за підсумками засідання комісії Україна — НАТО.

28 вересня 2017 року в Україні набув чинності закон «Про освіту», який визначає мовою освітнього процесу в навчальних закладах державну мову. При цьому кілька дисциплін дозволено викладати двома та більше мовами — державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Представникам нацменшин гарантується право на навчання рідною мовою, одночасно з українською мовою, в окремих класах. Проти «мовного» закону виступило МЗС Угорщини: дипвідомство заявило про намір блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту.