Угорщина розблокувала інтеграцію України в НАТО

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Угорщина розблокувала заяви комісії Україна — НАТО після того, як днем раніше наклала вето. Міністр закордонних справ Петер Сіярто заявив, що пропозиції щодо національних меншин на Закарпатті були враховані.

Про це повідомило угорське агентство Origo.

«Наші пропозиції були прийняті до уваги в останній момент, тому ми підтримуємо спільну заяву», — сказав він і додав, що пропозиції були прийняті вже після офіційного дедлайну.

Угорщина наклала вето через те, що вимагала вказати в переліку проблем спільної заяви «обмеження прав» угорців в Україні, а також методи їхнього вирішення.

  • Генсек НАТО Столтенберг нагадав про необхідність упровадити рекомендації Венеційської комісії щодо прав національних меншин, оскільки Угорщина є членом НАТО.
  • Сіярто назвав ухвалений Верховною Радою закон про мову неприйнятним. Закон, на думку Сіярто, порушує права угорської меншини та відображає бачення президента Петра Порошенка, який, за словами міністра, просував антиугорську політику.
  • У травні Володимир Зеленський зустрівся з президентом Угорщини. Пізніше угорська сторона заявила, що зніме блокування інтеграції України в НАТО після того, як будуть прийняті поправки в закон про освіту та мову.