Рада схвалила створення незалежного оператора ГТС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада у другому читанні і в цілому ухвалила законопроєкт № 2239-1, який передбачає створення незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) та умов для транзитного контракту з російським «Газпромом» за правилами Євросоюзу. За відповідне рішення проголосував 341 нардеп.

Проєктом закону заборонена повна або часткова приватизація оператора ГТС, а також фондів, які є обʼєктами держвласності та які використовує оператор.

Оператор ГТС може належати виключно державі або субʼєкту господарювання, який належить державі.

Законопроєкт встановлює, що компанія, якій передаються обʼєкти держвласності для створення оператора ГТС (а також системи передачі електроенергії), повинна бути повністю незалежною у прийнятті рішень з використання, експлуатації, обслуговування та їхнього розвитку.

«Це історичний момент щодо охорони українських інтересів. Дуже довго ми не могли побудувати законодавчу базу, яка відповідає європейським нормам, щоб нас більше не шантажували і ми могли забезпечити довгострокове транспортування газу через територію України, використання української ГТС, а також стабільні доходи від цих основних фондів», — сказав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Таким чином, з 1 січня 2020 року, коли закінчується транзитний контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом», на повну силу запрацює «Оператор газотранспортної системи України». Йому передадуть у власність «Магістральні газопроводи», акції якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Новий оператор отримає в управління газотранспортну систему строком на 15 років, що дозволить підписати новий контракт.