Індія розділила на дві частини штат Джамму та Кашмір

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Індія розділила на дві частини штат Джамму та Кашмір

Saqib Majeed / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Уряд Індії ухвалив рішення про розділення на дві частини штату Джамму та Кашмір, повідомляє Deutsche Welle.

Рішення ухвалили 31 жовтня. Згідно з ним, заселений переважно буддистами регіон Ладакх був відділений від решти штату, де проживають переважно мусульмани. Двоє нових губернаторів новостворених штатів уже склали присягу.

Як зазначає видання, цим рішенням індуїстський націоналістичний уряд у Нью-Делі хоче посилити свій контроль над індійською частиною Кашміру. Нині територія Кашміру поділена між Індією, Пакистаном та Китаєм. Пакистан також претендує на індійську частину Кашміру.

Про що йдеться?

Згідно з конституцією Індії, штат Джамму і Кашмір має особливу автономію. У цьому штаті всі закони, ухвалені центральним урядом (за винятком тих, що стосуються сфер оборони, зовнішніх звʼязків і деяких інших), повинні проходити схвалення місцевої асамблеї. Жителі інших регіонів Індії не мають право купувати в Кашмірі землю. Штат має власний прапор, зі статусом нарівні з державним.

Територія князівства Кашмір є предметом суперечки між Індією і Пакистаном з 1947 року, коли Британська Індія, отримавши незалежність, розділилася на дві держави за релігійною ознакою. Більшість жителів Кашміру — мусульмани, і спочатку передбачалося, що цей регіон відійде Пакистану, але махараджа (князь) Кашміру індус Харі Сінгх вирішив увійти до складу Індії, що викликало масове невдоволення населення князівства. У результаті спалахнула перша індо-пакистанська війна.

Регіон залишається осередком нестабільності, у Кашмірі немає державного кордону, а його територію розділяє лінія контролю.